Bilim insanları, brokolideki bir molekülün ince bağırsağın iç dokusuyla etkileşime girerek hastalıkların ilerlemesini önlediğini tespit etti. Bu, yaygın bilinen “süper besinin” bağırsak sıhhatini nasıl güzelleştirdiğine daha fazla ışık tutan bir ilerleme.
Önceki çalışmalar, farklı kanser tipleri ve tip 2 diyabet üzere hastalıkların riskini azaltmak da dahil olmak üzere, brokoli yemenin sıhhate yararlarını göstermişti.
Yakın vakitte Laboratory Investigation akademik mecmuasında yayımlanan yeni araştırma da brokolinin farelerde bir bağırsak reseptörüne bağlanan ve ince bağırsak astarını koruyan belli moleküller içerdiğini ortaya koydu.
Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden Gary Perdew, “Araştırmamız, brokoli ve öbür besinlerin farelerde ve muhtemelen insanlarda, sıhhate nasıl yarar sağladığına dair düzeneklerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Brokoli, lahana ve Brüksel lahanası üzere turpgillerin olağan sağlıklı bir beslenmenin modülü olması gerektiğine dair güçlü deliller sunuyor” dedi.
İnce bağırsak duvarlarının, su ve besinler üzere yararlı hususların bedene geçmesine müsaade verirken, ziyan verebilecek besin parçacıklarının ve bakterilerin de girmesini önlediği biliniyor.
Bağırsaktaki özel hücreler (su ve besin hususlarını emen enterositler, hami bir mukus katmanı salgılayan kadeh hücreleri ve sindirim enzimi salgılanmasını sağlayan Paneth hücreleri gibi) bu sağlıklı istikrarın korunmasına yardımcı oluyor.
Yeni araştırma, brokolideki aril hidrokarbon reseptör ligandları ismi verilen moleküllerin AHR isimli bir protein tipine bağlandığını ve bağırsak hücrelerinin fonksiyonlarını etkileyen faaliyetleri meydana getirdiğini buldu.
Çalışmada, bilim insanları deneysel bir fare kümesine yüzde 15 brokoli içeren bir beslenme tertibi uyguladı (insanlar için günde yaklaşık 3,5 bardağa eşdeğer). Bir denetim kümesini da brokoli içermeyen tipik laboratuvar besinleriyle beslediler.
Araştırmacılar hayvanların dokularını tahlil ettiklerinde, brokoliyle beslenmeyen farelerin AHR aktivitesinden mahrum olduklarını, bunun da bağırsak bariyer fonksiyonunun değişmesine neden olduğunu gördü.
AHR aktivitesinin olmaması ince bağırsakta yiyecek geçiş mühletinin kısalmasına, kadeh hücrelerinin, hami mukusun, Paneth hücrelerinin ve enterosit hücrelerinin sayısının azalmasına neden oldu.
Dr. Perdew, “Brokoliyle beslenmeyen farelerin bağırsak sıhhati, hastalıkla bağlantılı olduğu bilinen çeşitli hallerde tehlikeye girdi” dedi.
Perdew, “Araştırmamız, brokolinin ve muhtemelen öteki besinlerin, AHR ligandlarının doğal kaynakları olarak kullanılabileceğini ve bu ligandlar açısından güçlü besinlerin ince bağırsağın esnekliğine katkıda bulunduğunu gösteriyor” diye ekledi.
Araştırmacılara nazaran yeni bulgular, AHR faaliyeti yoluyla aktarılan besin uyaranlarının, bağırsakların metabolik repertuarını potansiyel olarak yine şekillendirebileceğini gösteriyor.