Son yıllarda Ramazan ayında oruç müddetinin kış aylarına denk geldiği yıllara nazaran nispeten uzun olması, günlük yaşama ahenk sağlarken de birtakım zorlukları karşımıza çıkabiliyor. Ramazan ayının akabinde günlük yaşama ahengi kolaylaştıran 6 teklifte bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı Vardarer, “Ramazan ayından sonra insanların günlük hayata ahenk sağlayabilmesi bir haftayı buluyor. Ramazan Bayramı’nda oruçtan çıkmış olmanın tesiriyle hamurlu ve şerbetli tatıların tüketiminde çoka kaçılabiliyor. Bu nedenle geçiş sürecinde ipleri sıkı tutmakta fayda var” diyor.
Bir aylık oruç tutma devrinde yeme tertibi büsbütün değişiyor. Zira günün kıymetli bir kısmı hiçbir şey yemeden ve içmeden geçiriliyor. Bu süreçte bedenimiz açlığa metabolik suratı azaltarak ahenk sağlıyor, mide-barsak çalışma sistemi değişiyor. Çoklukla kabızlık, yemek sonrası şişkinlik bu devirde sık karşılaşılan meseleler ortasında yer alıyor. Ramazan’ın bittiği ve Ramazan bayramının başladığı günde, bedenimizde oluşmuş bu çeşit değişiklikleri unutmamak ve olağan yemek yeme tertibine yavaş yavaş geçmek ehemmiyet taşıyor.
Günlük yaşama geçişi kolaylaştıracak 6 teklif ve bu tekliflerin içerdiği menüyü 1 hafta müddetle uygulamanızı öneriyor. İşte oruç sonrası hayatı kolaylaştıracak 7 önerilik menü;
1- Birinci olarak oda sıcaklığında bir bardak su için, güne hafif bir kahvaltı ile başlayın. Bu kahvaltı az yağlı peynir, hafif bir omlet, birkaç zeytin, domates, biber, maydanoz ve tam buğday ekmeğinden oluşmalı, çay, bitki çayları tüketilmelidir. Kahvaltıyı hafif tutmanın bir öteki nedeni de gün uzunluğu yenilebilecek fazla ölçüde hamur işleri, tatlılar üzere bol kalori yiyeceklerdir.
2- Kesinlikle orta öğün yapın. Birinci orta öğünde 3-4 tane kayısı yeyin. Kayısı barsakları çalıştırır. Ayrıyeten limonlu rezene çayı tüketilebilir.
3- Öğlen yemeğinde ağır yağlı yemeklerden uzak durun. Çorba, etli zerzevat yemeklerisalata, yoğurt üzere hafif bir yemekler yeyin.
4- Orta öğünde dondurma yahut sütlaç üzere hafif bir tatlı yiyebilirsiniz.
5- Akşam yemeğini çok geç saate bırakılmayın. Yavaş yemeye dikkat edin. Yemekte ızgara yahut fırında pişmiş et / tavuk, salata çeşitleri, zeytinyağlı zerzevat yemeklerinden oluşan bir menü tüketmek uygun olur.
6- Yatmadan iki saat evvel yemek yemeyi kesin. Akşam yemeğinden sonra meyva salatası, pestil çeşitleri, biraz fındık /ceviz / badem üzere kuruyemişler yiyebilirsiniz.
7- Gün içerisinde bol ölçüde su, papatya, yeşil çay, zencefil çayı üzere sindirimi rahatlatıcı çaylar tüketmeye itina gösterin.
Oruç tutan bir kişinin uzun açlık mühletleri metabolizma suratını yavaşlatmıştır. Yavaşlayan ve az yemeye alışan beden birden fazla kalorili tatlılar, çikolatalar, börekler ve çeşit çeşit yemekler yiyince kilo almak kaçınılmazdır. Tatlı tüketimi kan şekerini süratli yükseltip süratlice da düşmesine yol açtığı için daha çok yemek yememize sebep olur. Bütün bunlar göz önüne alındığında, kilo almamak için bayramda, yediğimiz lokmaları saymak tabiri yerinde olacaktır.